Składniki:
- puszka pomidorów
- 1 jajko
- 250 ml rosołu
- 5 dag masła
- 20 dag ryżu
- 2 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dag mielonego mięsa
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Pomidory zalać rosołem , dodać masło i całość podgrzać po czym wsypać ryż i gotować około 30 minut.
Po tym czasie dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie posiekaną cebulę ora zmiesi podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać 60 ml wody oraz koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać.
Z masy ryżowej uformować małe placki, na których rozłożyć mięsny farsz po czym uformować z nich kulki.
Obtoczyć je w buce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.