Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto na smażone rogaliki

Ciasto:

 

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ kostki masła
  • szczypta soli
  • olej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Pokruszone drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki, sól oraz cukier,
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas rozczyn przelać do mąką, dodać jeszcze żółtka  i całość dokładnie zagnieść wlewając stopniowo roztopione masło.
    Powstałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego krążki.
    Na każdym krążku rozłożyć swój ulubiony farsz, zlepić i usmażyć na rozgrzanym oleju.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *