Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek marmurkowy

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • kostka masła
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać po łyżce cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek, delikatnie wymieszać., 1/3masy zmiksować z kakao i mlekiem. Do foremki  wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką wlewamy kolejno masę jasną, masę z kakao i masę jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjąć z piekarnika na deseczkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *