Składniki:
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szkl. cukru
- 3szkl. mleka
- 1 kg mąki
- kostka masła
- bułka tarta
Kruszonka:
- kostka masła
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- jabłka
Sposób wykonania:
- Do miski wbić jajka, po czym dodać pokrojone masło oraz pokruszone drożdże.
Posypał całość cukrem i zalać mlekiem, nie mieszając odstawić na całą noc.
Następnego dnia dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas ciasto posypać bułką tartą i ułożyć na nim cząstki obranego jabłka.
Następnie masło, mąkę oraz cukier zagnieść ze sobą i pokruszyć na cieście.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.