Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z zielonego groszku Anastazji

Składniki:

  • 300 g mrożonego groszku
  • główka sałaty
  • cebula
  • 1 l bulionu
  • 5 łyżek śmietany 22%
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać odsączony groszek oraz sałatę porwana na małe kawałki.
    Zalać całość 1 szkl. bulionu i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia aby zupa lekko ostygła po czym ja zmiksować.
    Następnie wlać pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia.
    Zagęścić śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
    Przed pdoaneim posypać listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *