Składniki:
- 6 dużych cebul
- 20 dkg żółtego sera Gouda
- 1 kostka masła
- łyżki mąki
- 5 łyżek oliwy
- 1 litr rosołu z kostki
- ½ litra mleka
- sól, pieprz do smaku
- białe pieczywo /może być z kilku dni/
Sposób przyrządzenia;
Na połowie masła podsmażamy cebulę uprzednio pokrojoną w półplasterki, dodajemy oliwę. Kiedy cebula zmięknie, podprawiamy mąką i smażymy na złocisty kolor. Do dużego garnka przekładamy cebulę, zalewamy rosołem i mlekiem. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 15 -20 minut. Gotową zupę nalewamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem. Białe pieczywo kroimy w kosteczkę i na patelni na reszcie masła podsmażamy grzanki. Dodajemy do zupy.