Składniki:
- 20 kapeluszy pieczarek
- 1/5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 60 dkg mielonego mięsa drobiowego
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 20 dkg żółtego sera gouda
- 1 koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- oliwa, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do osolonego wrzątku dodajemy kaszę, zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy jeszcze około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso wykładamy do miseczki, dodajemy, posiekaną natkę pietruszki cebulę. Dodajemy jajka i pokrojoną w kostkę paprykę. Łączymy razem z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. W żaroodpornej foremce skropionej oliwą układamy pieczarki na wierzch pieczarek kładziemy po łyżeczce koncentratu pomidorowego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy tartym żółtym serem.