Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krokiety nalesnikowe ze szpinakiem

Składniki:

  • 20 dkg maki,
  • szklanka mleka,
  • sol,
  • jajko,
  • tluszcz (slonina)

Nadzienie:

  • 1,5 kg szpinaku,
  • lyzka masla,
  • 1,5 lyzki maki,
  • 3 lyzki mleka,
  • 2 czerstwe bulki,
  • 2 lyzki tartej bulki,
  • 2 jajka,
  • sol, pieprz,
  • czosnek,
  • tluszcz do smazenia

Sposób przyrządzenia:
Z podanych skladnikow usmazyc nalesniki, pozostawiajac troche ciasta. Bulki namoczyc, odcisnac. Oczyszczony szpinak krotko obgotowac, odcisnac, drobno posiekac odrzucajac ogonki, dodac rozdrobnione bulki, przyprawy i jajka, wymieszac, doprawic. Nalesniki ulozyc rzedem na zakladke i w miejscu zlaczen smarowac plynnym ciastem w celu zlepienia. Na otrzymanym „prostokacie” rozmarowac nadzienie, zwinac w rulon i pociac na kawalki ok. 10 cm. Krokiety maczac w pozostalym ciescie nalesnikowym i panierowac w tartej bulce. Smazyc na tluszczu na rumiano, podawac z surowkami i ziemniakami puree. Anerite.

1 comment for “Krokiety nalesnikowe ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *