Składniki:
- 20 dkg maki,
- szklanka mleka,
- sol,
- jajko,
- tluszcz (slonina)
Nadzienie:
- 1,5 kg szpinaku,
- lyzka masla,
- 1,5 lyzki maki,
- 3 lyzki mleka,
- 2 czerstwe bulki,
- 2 lyzki tartej bulki,
- 2 jajka,
- sol, pieprz,
- czosnek,
- tluszcz do smazenia
Sposób przyrządzenia:
Z podanych skladnikow usmazyc nalesniki, pozostawiajac troche ciasta. Bulki namoczyc, odcisnac. Oczyszczony szpinak krotko obgotowac, odcisnac, drobno posiekac odrzucajac ogonki, dodac rozdrobnione bulki, przyprawy i jajka, wymieszac, doprawic. Nalesniki ulozyc rzedem na zakladke i w miejscu zlaczen smarowac plynnym ciastem w celu zlepienia. Na otrzymanym „prostokacie” rozmarowac nadzienie, zwinac w rulon i pociac na kawalki ok. 10 cm. Krokiety maczac w pozostalym ciescie nalesnikowym i panierowac w tartej bulce. Smazyc na tluszczu na rumiano, podawac z surowkami i ziemniakami puree. Anerite.
1 comment for “Krokiety nalesnikowe ze szpinakiem”