Składniki:
- 20 dkg ryżu
- szklanka wody
Szpinak:
- ½ kg szpinaku/ może być mrożony/
- sól, pieprz
- 3 dkg masła
- 1 szklanka mleka
- 3 ząbki czosnku
- 25 dkg szynki drobiowej
- 2 dkg margaryny
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Szpinak rozmrozić . Z tłuszczu i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, wymieszać ze szpinakiem i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać roztarty czosnek do smaku, Szpinak ma być nieco rzadszy jak zwykle. Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki. Ugotowany gorący ryż podzielić na trzy części. Do żaroodpornego naczynia przełożyć pierwszą część. Na ryż wyłożyć połowę szpinaku, posypać połową pokrojonej w paski szynki, wyłożyć następną warstwę ryżu, szpinaku i szynki. Przykryć na końcu gorącym ryżem. Powierzchnię skropić masłem. Zapiec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorący z sosem, śmietanowym, pomidorowym, koperkowym lub beszamelowym.