Składniki:
- 4 filety tilapii
- ½ szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- pęczek bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 dkg sera / oscypek/ lub feta
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać. W talerzu rozbić jajka, roztrzepać. Filety moczymy w jajku, w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Przyrządzamy sos. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. Ilość czosnku zależy od tego jak ostry ma być sos. Miksujemy z oliwą. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser. Porcje ryby wykładamy na półmisek i polewamy przyrządzonym sosem.