Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z surowymi jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1/3 szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • cukier
  • ½ kg jabłek kwaśnych jabłek
  • 3 dkg cukru
  • 2 łyżki ucieranych owoców róży z cukrem
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki konfitur

    Sposób przyrządzenia:
    Ugotować ryż z mlekiem i wodą na sypko. Jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do smaku cukru i utarte z cukrem owoce róży. Foremkę zwilżyć wodą i oprószyć cukrem pudrem. Miękki ryż wymieszać z cukrem podzielić na trzy części i gorący układać w foremce, przekładając dwa razy warstwą jabłek. Tak przygotowany ryż odstawić w chłodne miejsce , schłodzić. Wyłożyć na półmisek, przybrać bitą śmietaną i konfiturami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *