Składniki:
• 50 dag szynki wędzonej
• mąka do obsypania
• tłuszcz do smażenia
na ciasto:
• 3 jajka
• 4 łyżki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• odrobina gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Szynkę pokrajać w cienkie plastry, obtoczyć w mące. Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę, posolić, dodać startą gałkę muszkatołową, żółtka i lekko mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać na dużej patelni tłuszcz, plastry szynki maczać w cieście, kłaść na wrzący tłuszcz i smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.