Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z grysiku Iwony

Składniki:

  • 20 dkg kaszy manny
  • 10 dkg mąki
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła

    Sposób przyrządzenia:
    W naczyniu kamiennym ucierać masło i powoli dokładać po żółtku. Ciągle ucierając sypać kaszę manną i przesianą mąkę. Wlać mleko , dokładnie wymieszać i odstawić  na około 30 minut, po czy połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Do osolonego wrzątku wrzucamy uformowane łyżką kluseczki i gotujemy około 3 minuty, odcedzamy. Wyjmujemy cedzakową łyżką. Dobrze smakują na słodko z cukrem, masłem lub słodkim sosem lub sokiem owocowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *