Składniki:
- 1 kg brokułów (mogą być mrożone)
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Wykonanie: Brokuły umyć i osuszyć.W dużym płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć miesząjąc, po czym włożyć brokuły, posypać solą i pieprzem. Smażyć 1-2 minuty następnie wlać wino. Dusić na małym ogniu i pod przykryciem ok. 20 minut. Wyśmienite jako dodatek do mięs, ryb. Świetnie smakują z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
Przepis nadesłałny na II Edycję konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18