Składniki:
• 40-50 dag polędwicy
• sól, pieprz
• sok z cytryny
• 5 dag smalcu
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki tartego chrzanu
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć, pokroić w plastry ( w poprzek włókien). Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte, w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Zrumienić obustronnie, posolić, od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu. Można usmażyć odzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków, jeśli ktoś lubi.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Befsztyki wołowe”