Składniki:
• 40 dag rostbefu
• 6 cebul
• 1 łyżka smalcu
• 1 szklanka śmietany
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• sól, pieprz
• 0.5 kg pieczarek
Sposób przyrządzenia:
Umyte i oczyszczone z błon mięso pokrajać w kostkę, obtoczyć w mące i obrumienić na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, osolić, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 1.5 godziny. Na ostatnie pół godziny dodać pokrajaną w piórka cebulę i pokrojone, podsmażone na patelni pieczarki. Na koniec dodać śmietanę, jeśli ktoś lubi to wymieszaną z przecierem pomidorowym, jeśli nie to może być bez przecieru, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
2 comments for “Boeuf a la Strogonow”