Składniki:
• 50 dag wołowiny bez kości
• 15 dag słoniny
• 1 duży kwaszony ogórek
• 3 suszone grzybki
• 3 łyżki mąki
• 0.25 szklanki śmietany
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na wąskie, dość długie paski, posypać solą i pieprzem, położyć na każdym wzdłuż cienki paseczek słoniny i w poprzek ćwiartkę kiszonego ogórka. Każdy plaster zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące, spiąć wykałaczką. Tak przygotowane ruloniki dobrze obsmażyć na mono rozgrzanym tłuszczu, Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dodać namoczone wcześniej suszone grzyby i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 1.5 godziny). Rozrobić w kubku śmietanę, dolać do niej wywaru z mięsa, rozmieszać, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.