Składniki:
• 10 naleśników
• 30 dag gotowanej wołowiny
• 1 bułka
• 2 cebule
• 5 dag masła
• 1 jajko
• 3-4 łyżki śmietany
do panierowania:
• 10 dag tartej bułki
• 1 jajko
• 10 dag masła do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić wraz z bułką, uprzednio namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do mięsa cebulę, surowe jajko i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dostawić. Przygotować ciasto na naleśniki, wg przepisu, usmażyć na gorącej patelni. Nakładać farsz na środek naleśników, założyć oba boki i zwinąć w rulon. Każdy naleśnik maczać w lekko ubitym jajku i obtaczać w tartej bułce. Smażyć aż będą rumiane na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
3 comments for “Krokiety z mięsem”