Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka polane miodem

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka
  • ½ kostki masła
  • kilka łyżek cukru
  • białko
  • miód naturalny

Sposób wykonania:

  1. Mleko podgrzać po czym dodać do niego cukier, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki.
    Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wówczas dodać jajka, roztopione masło oraz resztę mąki.
    Całość dokładnie wyrobić ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie rozwałkować grubo i wykroić krążki, które posmarować roztrzepanym białkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    Po upieczeniu polać miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *