Składniki:
• 75 dag marchwi
• 95 dag cebuli
• 1,5 kg ogórków małych
• 1,70 dag papryki
Bezpośrednio do słoików:
• po 3 ząbki czosnku na słoik
• po 4 ziarenka ziela angielskiego na słoik
• po 4 ziarenka pieprzu czarnego na słoik
• po 2 listki laurowe na słoik
Zalewa:
• 1/2 l octu
• 12 dag soli (4,5 łyżek)
• 20 dag cukru (1 szklanka)
• 4 dag gorczycy białej
• 2 dag papryki słodkiej (proszek)
• 1 szklanka oleju
• 1,25 l wody
Wykonanie:
Marchew poszatkować w cienkie plastry i zagotować w wodzie przez 4 minuty. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, ogórki oraz paprykę pokrojoną w paski, dodać ocet, sól, cukier, gorczycę, paprykę słodką, olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Do słoików włożyć czosnek , liść, ziele i pieprz.
Nakładać do słoików i dodać zalewę,
Pasteryzować 10-15 minut.