Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz inaczej czyli zapiekanka.

Składniki:

1kg ryby – dorsz, halibut, karp (mogą być filety), 1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego, 2 cebule pokrajane w plasterki, 2-3 łyżki pasty pomidorowej, 2-3 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz i papryka do smaku, 3-4 marchewki pokrajane w talarki, kawałek selera pokrajany w paski, 2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) lub 3 łyżki soku z rabarbaru, posiekana zielona pietruszka, plasterki cytryny (dowolnie).

 

Sposób wykonania: 

Filety podzielić na porcje, natomiast całą rybę pokrajać w dzwonka, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Cebulę usmażyć w oleju na złoty kolor. Dodać pastę pomidorową, czosnek, sól, pieprz, paprykę, marchew, seler, zamieszać – wlać wodę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 30 minut.

 

Gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć przez sito. Kawałki ryby ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec około 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym przyrządzano potrawę, przybrać plasterkami cytryny i posypać zieloną pietruszką. Dodatkami mogą być ziemniaki puree lub świeże białe pieczywo.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *