Skład:
– kilka dorodnych pstrągów (po jednym na osobę)
– 2 duże cebulę
– 40 dkg pieczarek
– kilka ząbków czosnku
– masło (najlepiej naturalne)
– cytrynę ewentualnie sok z cytryny
– przyprawy do ryb, sól, wegetta, świeżo zmielony pieprz (polecam zielony).
Sposób wykonania:
Oporządzone pstrągi wraz z łbami myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy obficie przyprawą do ryb oraz solą i odstawiamy do lodówki. W tym czasie dość drobno siekamy cebulę, pieczarki oraz kilka ząbków czosnku – bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie te składniki po kolei, przy czym czosnku tylko połowę. Dusimy to kilka minut, do momentu aż farsz się zeszkli przyprawiając wegettą i pieprzem do smaku.
Następnie na drewnianą deskę do krojenia wysypujemy pozostałą część posiekanego czosnku, solimy i tępą stroną noża rozcieramy na jednolitą miazgę. Jest to czynność dosyć żmudna, ale napewno nie uzyskamy tego efektu przeciskając czosnek przez wyciskarkę. Tak przygotowany czosnek dokładnie mieszamy z około 1/4 kostki masła.
Wyjmujemy ryby z lodówki układamy na foli aluminiowej, najlepiej podwójnie złożonej. Folia wcześniej powinna być natarta masłem, aby zapobiec przywarciu podczas obróbki termicznej. Do ryb wkładamy wcześniej przygotowany farsz, obkładamy z wierzchu masłem czosnkowym i szczelnie zawijamy. Następnie za pomocą wykałaczki z góry robimy w folii kilka dziur. Ryby wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze
Jako dodatek do pstrąga możemy użyć dufinek, które w trakcie pieczenia na 20 minut przed końcem wysypujemy na natartą olejem blachę i wkładamy do tego samego piekarnika. W miejsce surówki polecałbym warzywa duszone na parze, ale to już zupełnie inna historia. Nie będę oryginalny jeśli dodam, że popiłbym to wszystko schłodzonym białym winem. Jeżeli o mnie chodzi to California White.
Danie takie przy odpowiedniej ilości czosnku wzmocni nasz organizm w walce z atakującymi zarazkami. Jest też pewien jego minus. Mianowicie utrudnia kontakty damsko-męskie, no chyba, że spożyli je wszyscy potencjalni konsumenci.
1 comment for “Pstrąg na przeziębienie”