Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior i brokuł zapiekany

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior podzielony na różyczki
  • 1 nieduży brokuł podzielony na różyczki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Kalafior i brokuł bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą., blanszować we wrzątku. N w niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć na małym ogniu 30 sekund, dodać mleko, ser, mieszając doprowadzić do wrzenia, przyprawić. Różyczki kalafiora i brokuła ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem. Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *