Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort agrestowy

Składniki:

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe
  • 300 g agrestu
  • 150 g cukru
  • 2 kieliszki rumu
  • 150 g gotowej masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe

 

 

Sposób wykonania:

  1. Agrest zalać ¼ szkl. wodą, dodać jeszcze cukier i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Następnie masę marcepanową wymieszać z cukrem oraz cukrem pudrem, wówczas rozsmarować ją na blacie ciasta i przykryć ja drugim.
    Na wierzchu ułożyć ostygnięty agrest a na nim wyłożyć białka ubite z cukrem i wymieszane z mąką.
    Udekorować według własnych upodobań.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *