Składniki:
- 1 ½ szkl. wafli czekoladowych
- ¼ szkl. cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 150 g czekolady mlecznej
- ¼ szkl. gęstej śmietany
- 4 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
- Wafle pokruszyć po czym dodać do nich 2 łyżki cukru oraz stopione masło.
Całość dokładnie utrzeć po czym wyłożyć do formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i upiec po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie czekoladę roztopić razem ze śmietaną, wówczas dodać cukier i mieszać aż całość dokładnie się rozpuści po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do ostygniętej masy dodać żółtka oraz aromat waniliowy.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałą masą przełożyć wafle i ułożyć jeden na drugim, boki i wierzch również posmarować masą. udekorować i wstawić do lodówki.