Składniki:
- 40 dag pomidorów
- 20 dag szalotki
- 20 dag pieczarek
- 40 dag cukinii
- 50 dag filetów z indyka
- 2 łyżki oleju
- 250 ml białego wina
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pomidory ponacinać, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Następnie przepołowić, po usunięciu pestek pokroić w grubą kostkę. Szalotki oczyścić i przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Filety umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić na nim szalotkę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając. Do mięsa wlać wino i gotować ok. 3 min. Następnie dodać grzyby, plastry cukinii, kawałki pomidorów, śmietanę i zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 min
2 comments for “Gulasz z indyka z cukinią.”