Składniki:
- 1 udziec jagnięcy około 2 kg
- 5 szklanek posiekanych listków bazylii
- 2 grubo posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyty o osuszony udziec ponacinać głęboko co 2,5 cm, przyprawić solą i pieprzem, wmasować przyprawy w mięso. Szczeliny napełnić posiekaną bazylią i czosnkiem. Całość osznurować bawełnianym, białym sznurkiem. Tak przygotowany udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, przykryć. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 75 minut. !0 minut przed końcem duszenia odkryć naczynie aby mięso pięknie się zarumieniło. Po wyjęciu z piekarnika usunąć sznurek i pozwolić aby mięso „odpoczęło” przez około 10 minut. Podawać na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty i bazylii.