Składniki:
- 12 ½ dag masła
- 25 dag cukru
- 3 jajka
- 50 dag mąki
- 1 op. proszku do pieczenia
- 12 dag łuskanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- 250 ml ciemnego piwa
- 12 dag sułtanek
- 10 dag skórki cytrynowej w cukrze
- 10 dag skórki pomarańczowej w cukrze
- tłuszcz
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wrzucić jeszcze posiekane orzechy oraz przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić w trakcie wlewając piwo.
No koniec dodać kandyzowane skórki i sułtanki.
Dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 90 minut.