Skład:
- 1 stek o wadze 750 g
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1\2 łyżeczki tymianku
- 2 szalotki
- 1\4 litra białego wytrawnego wina
- 5 łyżek musztardy Dijon
- 3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przyrządzenia:
Mięso smażyć na oleju przez 10 minut. Następnie posolić popieprzyć i posypać tymiankiem, owinąć w folię aluminiową i wstawić do ciepłego piekarnika. Szalotki obrać drobno posiekać i zeszklić. Rozprowadzić białym winem i połowę odparować. Do sosu dodać śmietanę i musztardę, ubijając trzepaczką. Gotować 5 minut, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Mięso pokroić w paski, ułożyć na podgrzanym półmisku i polać sosem.
Podawać z młodymi ziemniakami i glazurowaną marchewką.
1 comment for “Stek Porterhouse z sosem musztardowym.”