Skład:
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- drobno posiekana cebula
- 4 szkl. bulionu (wywaru z warzyw, wody)
- 1 szkl. płatków owsianych (lub pół szkl. Ryżu)
- 2 łyżki mąki szkl. mleka (śmietanki)
- tymianek
- bazylia
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć i posiekać. Cebulę zeszklić w rondelku na oleju, dodać szpinak, płatki (ryż). Zagotować. Zupę doprawić solą, tymiankiem, bazylią. Gotować pod przykryciem kilka minut. Po rozgotowaniu się płatków/ryżu zupę zmiksować, połączyć z mlekiem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, można dorzucić do zupy też inne warzywa (marchew, seler, ziemniaki), kawałek mięsa (np. pierś z kurczaka). Zupę podawać z grzankami.