Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto orzechowe z bananami

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

  • banany
  • 0,5 litra śmietanki tortowej
  • galaretka pomarańczowa
  • woda

    Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
     
    Etapy przygotowania
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, gdy piana będzie gotowa dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Orzechy mieszamy z mąka, proszkiem do pieczenia i żółtkami – do tego powoli dodajemy piane i delikatnie mieszamy.
     Gotową masę wylewamy do formy wcześniej nasmarowanej tłuszczem i wysypanej np bulką tarta. Pieczemy ok 30 minut w temp  180 stopni.
     
    Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części. Galaretkę rozpuszczamy w ok szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy letnia galaretkę i dokładnie mieszamy. Na biszkopcie układamy świeżo pokrojone plasterki bananów i zalewamy zaraz masa śmietanową. Przykrywamy druga polowa biszkoptu i schładzamy w lodowce. Po ok godzinie można juz polać je polewa – wystarczy składniki do niej roztopić w małym garnuszku dokładnie mieszając by sie nie przypaliła i by cukier sie rozpuścił. Dekorujemy wg uznania.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *