Składniki:
- • 60 dag marchewek
• 15 dag gorzkiej czekolady
• 20 dag włoskich orzechów
• 25 dag masła
• 25 dag cukru
• szczypta soli
• starta skórka cytryny
• 1 paczka cukru waniliowego
• 6 jaj
• 15 dag mąki
• 15 dag bułki tartej
• 1 paczka proszku do pieczenia
• 25 dag cukru pudru
• 5 łyżek soku z cytryny
• tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
1. Obrane marchewki zetrzeć. Czekoladę i włoskie orzechy posiekać. Masło utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jaja, ciągle mieszając. Wsypać mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia. Dodać startą marchewkę, czekoladę i orzechy. Wyrobić ciasto na gładka masę.
2. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 45 min w temp. 200 stopni, wystudzić.
3. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i posmarować ciasto. Smacznego!
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Monikę Frańczak