Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto marchewkowe

Składniki:

    • 60 dag marchewek
    • 15 dag gorzkiej czekolady
    • 20 dag włoskich orzechów
    • 25 dag masła
    • 25 dag cukru
    • szczypta soli
    • starta skórka cytryny
    • 1 paczka cukru waniliowego
    • 6 jaj
    • 15 dag mąki
    • 15 dag bułki tartej
    • 1 paczka proszku do pieczenia
    • 25 dag cukru pudru
    • 5 łyżek soku z cytryny
    • tłuszcz i tarta bułka do formy

    Sposób przygotowania:
    1. Obrane marchewki zetrzeć. Czekoladę i włoskie orzechy posiekać. Masło utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jaja, ciągle mieszając. Wsypać mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia. Dodać startą marchewkę, czekoladę i orzechy. Wyrobić ciasto na gładka masę.
    2. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec  45 min w temp. 200 stopni, wystudzić.
    3. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i posmarować ciasto. Smacznego!

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Monikę Frańczak

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *