Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Murzynek Ilony

 

Składniki:

  • masło 1 kostka
  • mleko 1/2 l
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • jajka 4 sztuki
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczeni 2 łyżki
  • aromat do ciasta

 

 

Sposób przyrządzenia:
Masło wraz z mlekiem, cukrem oraz kakao podgrzewamy do rozpuszczenia się
składników, następnie odlewamy 1/2 szklanki, żeby później zrobić polewę.
Po wystudzeniu przygotowanej masy dodajemy do niej bardzo powoli mąkę,
proszek do pieczenia, żółtka jaj oraz przyprawy, po czym bardzo
dokładnie mieszamy w jedną stronę. Następnie ubijamy pianę z białek
jajek wraz ze szczyptą soli i dodajemy ją do masy, wszystko razem
delikatnie mieszamy ze sobą w jedną stronę. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika- temperatura 180 stopni. Pieczemy około 50- 60 minut, do
momentu aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *