Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek wielkanocny.

Skład:

  • Wywar mięsny
  • Żurek – 0,5 l
  • Śmietana – 0,5 l
  • Boczek wędzony – 25dkg
  • Cebula – 300 g
  • Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy ,majeranek
  • Gotowane jaja
  • Biała kiełbasa

 

Sposób przygotowania:
Zagotować wywar mięsny z ziołami i odcedzić. Do wywaru dodać ponakłówaną widelcem (aby nie pękała) białą kiełbasę, powolutku gotować 45 minut. Przesmażyć pokrajany w kostkę boczek z cebulą, połączyć z wywarem, zagęścić żurkiem, zabielić śmietaną, doprawić czosnkiem i szczyptą majeranku. Podawać z jajami i białą kiełbasą.

4 comments for “Żurek wielkanocny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *