Ciasto:
Kruszonka:
Masa:
Sposób przyrządzenia:
Maślankę należy lekko podgrzać. Do miski należy przesiać przez sitko
mąkę, wsypać do miej( na środku) pokruszone drobno drożdże, dodać
odrobinę cukru i zalać 1 szklanką maślanki. Wszystkie składniki ze
środka należy dokładnie wymieszać i oprószyć mąką. Zakryć ściereczką i
odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże urosły. Aby zrobić
kruszonkę należy wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól,
cynamon i masło. Wszystko dokładnie zagnieść. Przygotować masę ucierając
ze sobą masło, cukier, mąkę i cynamon. Po urośnięciu drożdży należy
wyrobić ciasto i odstawić je po wyrobieniu na kolejne 20- 25 minut do
wyrośnięcia. Ciasto należy rozwałkować i ułożyć w blasze wyłożonej
pergaminem. Uformować z ciasta brzeg, ciasto należy posmarować masą,
posypać kruszonką i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos