Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krajanka

Ciasto:

  • mąka 30 dag
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 20 dag
  • cukier puder 5 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 3 sztuki
  • sól 1 szczypta
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mielone goździki 1/2 łyżeczki
  • zapach rumowy 1 łyżeczka
  • czekolada mleczka 10 dag
  • kawa rozpuszczalna 7 łyżek
  • woda 1/4 litra
  • rodzynki 10 dag

    Polewa:

  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa 25 dag

    Sposób przyrządzenia:
    czekoladę wraz z rodzynkami należy posiekać dość drobno. Rodzynki, kawę
    i 3 dag czekolady należy wrzucić do wrzątku. I gotować na ogniu wraz z
    1/2 szklanki wody przez 15 minut. Mąkę pszenną należy wymieszać z
    proszkiem do pieczenia w misce, dodać masło, cukier, cukier puder,
    cukier waniliowy, całe jajka i pozostałe składniki na ciasto, wszystko
    dokładnie wymieszać i dodać powoli rozgrzaną czekoladę z kawą i ucierać
    do momentu powstania gładkiego ciasta. Ciasto należy przełożyć do
    wysmarowanej i wysypanej mąką blaszki i piec do 40 minut w piekarniku
    nagrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu ciasto należy udekorować płynną
    polewą i wiórkami.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *