Składniki :
- 80 dag schabu,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 15 dag pieczarek,
- 2 dag masła,
- 3 dag orzechów włoskich bez łupin,
- 3 dag chrzanu tartego,
- żółtko,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso, zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami, doprawić. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór, w który włożyć nadzienie. Posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, polać doprawionym sosem. Opcjonalnie ugotować z pozostałych kości i jarzyn wywar, sklarować, dodać żelatynę. Zastygającą galaretą zalać na udekorowanym półmisku pokrojony w plastry upieczony schab.
Sposób podania:
Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.
2 comments for “Schab pieczony po warszawsku.”