Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa selerowa z lanymi kluskami

 

Składniki:

  • włoszczyzna 5 dag
  • seler 10 dag
  • masło 5 g
  • maka 1 dag
  • śmietana 2 dag
  • żółtko 1 sztuka
  • sól
  • mąka 15 g

 

 

Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę oraz selera po umyciu, obraniu i opłukaniu należy ugotować i
przetrzeć. Z mąki( 1 dag) oraz masła należy zrobić zacieraną podprawę.
Rozprowadzić ją wywarem i zagotować. Mąkę( 15 g) należy przesiać, wbić
do niej żółtko, wszystko wymieszać na jednolitą masę kluskową. Kluseczki
należy lać na zupę i ugotować. Doprawić śmietaną, a następnie solą do
smaku.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *