Składniki:
- 40 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 dkg drożdży
- szczypta cukru
- 0,5 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg mozzarelli
- pół pęczka bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ze szczyptą cukru. Mąkę wymieszać z solą w dużej misce w środku zrobić zagłębienie, dodać oliwę. Wlać w to zagłębienie drożdże z mlekiem i rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Przygotować obłożenie pizzy. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Bazylię umyć, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Formę do pizzy posmarować olejem. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek ,krótko dusić, potem pomidory ,sól i pieprz, gotować 5 min wymieszać z bazylią. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części, rozwałkować, foremki do pizzy wykleić ciastem, na cieście rozsmarować sos pomidorowy i na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w piekarniki w temp 200 stopni C około 20 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Kuchnie Świata” przez Teresę Kropidłowską