Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan opiekany na grillu

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 100ml oleju
  • ¼ łyżeczki zmielonej papryczki chili
  • ½ przyprawy ziołowej garam masala
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3-4 łyżki listków kolendry
  • 1 ząbek czosnku

    Sposób przygotowania:
    Bakłażana opiekać na grillu do momentu aż cała skórka będzie czarna, wówczas obrać go ze zwęglonej skórki a miąższ pokroić.
    Następnie cebulę, czosnek, imbir oraz chili drobno posiekać i razem wymieszać po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju wówczas dodać przyprawy, sól oraz pieprz i pozostawić jeszcze na ogniu ok. 1min. cały czas mieszając, dodać posiekane pomidory i nadal dusić do momentu aż cały płyn odparuje wówczas dodać bakłażany.
    Całość rozgnieść drewnianą łyżką i dusić ok. 10min. po czym wrzucić listki kolendry.
    Na sam koniec doprawić do smaku.

    Przepis nadesłano na konkurs  Letnie Grillowanie przez Monikę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *