Składniki:
- 3 piersi z kaczki
- olej
- sól, pieprz
- Sos:
- ½ szklanki pozbawionych pestek wiśni
- ½ szklanki octu balsamicznego
- ½ szklanki konfitur wiśniowych
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z kaczki ze skórą przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W międzyczasie w małym rondlu wymieszać składniki sosu i ustawić rondel na grillu, aby powoli się gotując zredukował się. Piersi z kaczki posmarować olejem, piec na grilu kilkakrotnie je obracając i smarując olejem. Po upieczeniu tzn. w momencie, gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie około 85 stopni C lub po głębokim nakłuciu wypływający płyn będzie klarowny i bezbarwny. Przed pokrojeniem pozwolić, aby mięso kilka minut odpoczęło. Podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna