Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z grilla w sosie wiśniowym

Składniki:

  • 3 piersi z kaczki
  • olej
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • ½ szklanki pozbawionych pestek wiśni
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • ½ szklanki konfitur wiśniowych
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z kaczki ze skórą przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W międzyczasie w małym rondlu wymieszać składniki sosu i ustawić rondel na grillu, aby powoli się gotując zredukował się. Piersi z kaczki posmarować olejem, piec na grilu kilkakrotnie je obracając i smarując olejem. Po upieczeniu tzn. w momencie, gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie około 85 stopni C lub po głębokim nakłuciu wypływający płyn będzie klarowny i bezbarwny. Przed pokrojeniem pozwolić, aby mięso kilka minut odpoczęło. Podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs  Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *