Składniki:
- 4 piersi z indyka
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana drobno cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- ¾ szklanki keczupu
- ¼ szklanki soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sos Tabasco do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte porcje mięsa umieścić w rondlu, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, wodę odlać. Do rondla dodać olej i cebulę, dusić 2 minuty. Po tym czasie dodać cukier i dusić na małym ogniu kolejne 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i dusić mieszając na małym ogniu kolejne 20 minut. Po tym czasie porcje mięsa wyjąc z sosu. Sos zachować. Piec na dobrze nagrzanym grillu do momentu aż po nakłuciu wypływający z mięsa płyn będzie klarowny i bezbarwny. W czasie pieczenia obracać i smarować sosem. Gotowe porcje mięsa podawać z pozostałym, podgrzanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna