Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk z grilla w ostro kwaśnym sosie

Składniki:

  • 4 piersi z  indyka

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ¾ szklanki keczupu
  • ¼ szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu  Worcestershire
  • 1 łyżka dobrej musztardy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sos Tabasco do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyte porcje mięsa umieścić w rondlu, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, wodę odlać. Do rondla dodać olej i cebulę, dusić 2 minuty. Po tym czasie dodać cukier i dusić na małym ogniu kolejne 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i dusić mieszając na małym ogniu kolejne 20 minut. Po tym czasie porcje mięsa wyjąc z sosu. Sos zachować. Piec na dobrze nagrzanym grillu do momentu aż po nakłuciu wypływający z mięsa płyn będzie klarowny i bezbarwny. W czasie pieczenia obracać i smarować sosem. Gotowe porcje mięsa podawać z pozostałym, podgrzanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *