Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

 

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)

Zaprawa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ¾ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¾ szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku

Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę.  Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *