Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapasy

Pikle z warzyw

Składniki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior, kiszony ogórek, szparagi, małe cebulki, czosnek Zalewa: 1 ½ szklanka wody 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli świerzy koperek liście winogronowe papryka mielona Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować poprzez gotowanie przez 15 minut. Warzywa oczyścić, rozdrobnić wg upodobań. Skład  i ilość poszczególnych warzyw pozostawiam indywidualnym gustom. Wodę przegotować z z…

Kanadyjska sałatka z ogórków

Składniki: 10 ogórków 3 marchewki 40 dkg papryki 40 dkg cebuli (białej i czerwonej) posiekany koperek 1 ząbek czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Marchew obrać, pokroić w cienkie plastry. Cebulę, czopsnek i paprykę oczyścić, pokroić w makaroniki. Wszystkie składniki…

Pasta pomidorowa konserwoweana

Składniki: 25 dużych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych 1 ½ szklanki pokrojonej drobno papryki 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli konserwującej 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Usunąć liście laurowe, pomidory i dodatki przetrzeć przez metalowe sito. Ponownie umieścić w rondlu i na…

Papryka marynowana

Składniki: 3 kg papryki czosnek oliwa Marynata: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 opakowanie gorczycy 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzy 5 liści laurowych kilka ziaren gorczycy 10 goździków 2 duże łyżki soli Sposób przyrządzenia: Paprykę obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, blanszować we wrzątku. Ułożyć w czystych słojach…