Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cukinią

Dżem z cukinii zagęszczany galaretką

Składniki: 5 kg cukinii 2 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe 5 łyżeczek kwasku cytrynowego 1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy Sposób wykonania: Obraną cukinię pokroić przekroić na pół, jedną cześć pokroić w kostkę a druga zetrzeć na tarce po czym smażyć razem aż całość zgęstnieje. Wówczas dodać cukier, galaretki, kwasek oraz olejek. Całość dokładnie wymieszać i…

Gulasz z cukinią

Składniki: 1/2 kg  mięsa wieprzowego 2 łyżki oliwy 1 cukinia pieprz sól łyżeczka mąki Przygotowanie: Mięso opłukać i podsmażyć na złoty kolor, podlać wodą, doprawić lekko solą i pieprzem. Dusić ok. pół godziny. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę dodać do mięsa i dusić razem ok 10 minut. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną…

Cukinia w pikantnej zalewie

Składniki: 1 kg młodej cukinii 2 dkg pokrojonych liści chrzanu 1 dkg posiekanej naci pietruszki 1 listek mięty 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Zalewa 4 szklanki wody 2,5 łyżeczki soli ½ szklanki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść.…

Cukinia duszona z pieczarkami, pomidorami

Składniki: 50 dkg młodej cukinii 30 dkg pieczarek 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki oleju ½ szklanki bulionu grzybowego 1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, pokroić. W rondlu podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w pół plastry…