Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątroba

Wątróbka cielęca z jabłkami

Składniki: 50 dag jabłek 10 dag cebuli 8 dag smalcu 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej listki szałwi, sól, pieprz Wykonanie: Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka…

Wątróbka wieprzowa po prowansalsku.

Składniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 5 dkg słoniny 1 marchew 3 cebule 2 pomidory 10 dkg czarnych oliwek skórka z cytryny 400 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą wątróbkę pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w misce, zalać winem, posypać zieloną pietruszką…

Pasztetowa podwędzana

Ciężko dzisiaj spotkać dobrą pasztetową w sklepie, zróbcie ją sami oprócz bałaganu w kuchni to nic trudnego.
 

Składniki:

• golonka wieprzowa tylnia
• boczek surowy
• wątroba
• skórki wieprzowe
• mięso gotowane np. z rosołu
• kasza manna
• cebula
• jelita kiełbasiane 35-40 mm
• Przyprawy:
• pieprz świeżo zmielony (grubo)
• ziele angielskie zmielone
• majeranek
• sól
• kostki rosołowe

 

Wątróbka wieprzowa w śmietanie

Skład: 50dag wątroby wieprzowej pieprz zielony 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 200g śmietanki cebula oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 2 łyżki masła smażymy pokrajaną w plastry wątrobę, wyjmujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę i…