Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na surówkę

Chrupiąca surówka z rzodkiewką

Składniki: główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szklanki sosu winegret Sposób wykonania: Umytą i osuszoną (najlepiej w specjalnej wirówce) sałatę pokroić w szerokie paski, rzodkiewki – w plasterki, a obrane z włókien łodygi selera na centymetrowe odcinki. Warzywa wymieszać, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Surówka kapuściana z papryką

Składniki: ½  główki niedużej młodej kapusty młoda cebula 2-3 młode marchewki 2 nieduże strąki zielonej papryki 3-4 pomidory 3 łyżki majonezu pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać a obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie papryki pokroić w paseczki a pomidory w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając majonez. Doprawić…

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną

Składniki:  główka młodej kapusty szklanka śmietany jabłko mała cebulka natka pietruszki łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obrane jabłko zetrzeć na tarce a cebulę i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać nią sałatkę i jeszcze…

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Składniki: 2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyk odsączyć z zalewy i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Kukurydze również odsączyć z zalewy, cebulę i czosnek posiekać a papryki pokroić na…