Składniki: cukinia główka sałaty kruchej 4 pomidory 2 strąki papryki 3 małe cebule pęczek szczypiorku pół pęczka koperku Sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru 10 dag rokpola sól Sposób wykonania: Obrana cukinię pokroić w kostkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie pomidory pokroić na cząstki, papryki w paski a…
Tag: przepis na surówkę
Listy
Sałatka z brokułów, kalafiora i papryki
by Dominika Orlikowska • • 0 Comments
Składniki: 1 brokuł ½ kalafiora ½ żółtej papryki marchewka Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Brokuł i kalafiora podzielić na różyczki o obgotować w osolonej wodzie. W między czasie paprykę pokroić w paseczki a marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie wszystkie…
Listy
Sałatka z bakłażana, cebuli i pestek dyni
by Julia Kur • • 0 Comments
Składniki: bakłażan 2 czerwone cebule 2 łyżki uprażonych pestek dyni kilka zielonych oliwek bez pestek 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 3 łyżki oleju sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Obranego bakłażana pokroić w kostkę, cebulę w krążki. Dodać jeszcze oliwki, pestki dyni i posiekaną rzeżuchę. Następnie sok z cytryny wymieszać z olejem, solą, pieprzem…
Listy
Sałatka z kapusty, jabłka i rodzynek
by Karolina Zarzecka • • 0 Comments
Składniki: średniej wielkości główka czerwonej kapusty cebula duże winne jabłko sok z połowy pomarańczy 2 łyżki rodzynek olej słonecznikowy cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować cebule posiekać a obrane jabłko w kostkę. Następnie sok z pomarańczy wymieszać z olejem, solą oraz cukrem i polać sałatkę. Całość wymieszać i posypać jeszcze rodzynkami.
Listy
Sałatka z kapusty i jabłka w śmietanie
by Anna Sójka • • 0 Comments
Składniki: główka młodej kapusty szklanka śmietany jabłko mała cebulka natka pietruszki łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować a jabłko zetrzeć na tarce. Polać całość śmietaną i dodać jeszcze posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.