Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mleko kokosowe

Melon w mleku kokosowym

Składniki: 1 melon dowolnej odmiany 400 ml mleka kokosowego najlepiej niesłodzonego 5 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego Sposób wykonania: Do mleko dodać cukier i cukier waniliowy po czym doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając po czym zestawić z ognia do ostygnięcia a gdy ostygnie wstawić do lodówki do schłodzenia. W miedzy czasie z melona…

Pudding z topionki

Składniki: 2/3 kubka topionki 2 kubki wody ¾ szkl. cukru szczypta soli 1 szkl. mleka kokosowego Sposób wykonania: Topionkę zalać ciepłą woda i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie zagotować 2 szklanki wody, wówczas dodać mleko kokosowe oraz topione. Dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.

Koktajl z melona i banana

Składniki: ½ melona 1 banan 100 ml mleka koksowego kilka listków świeżej mięty Sposób wykonania: Melona i banana obrać. Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki, które zmiksować na gładką pastę. Wówczas nie przerywając mieszania dodać jeszcze listki mięty i wlać mleko kosko swe. Koktajl przelać do wysokich szklanek.

Małże madras

Składniki: 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka mieszanki przypraw gram masala 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek 700 g małżów morskich 1 łyżeczka ketchupu ¼ szkl. mleka kokosowego ¼ łyżeczki soli koszernej 1/8 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Curry wymieszać z przyprawami, czosnkiem, oliwą z oliwek oraz…