Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nieco

Fasola z kiełbasą

Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…

Kraszanka

Składniki: • 1 kg ziemniaków • 10 dag boczku • 10 dag cebuli • sól, pieprz • ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w plastry i włożyć na patelnię z podsmażonym, drobno posiekanym boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim i dusić pod przykryciem. Podawać z kiszonym ogórkiem lub surówkami z warzyw.

Ziemniaki z sosem twarogowym

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków sól 8 dag pestek słonecznika 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały ogórek sałatkowy 1 cebula 1 pęczek trybuli 50 dag twarogu naturalnego 15 dag kwaśnej śmietany pieprz świerze zioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć,gotowaćccc około 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Pestki słonecznika zrumienić…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…